top of page
TTB007691761811469958-9149.jpg

דליפת שתן הינה בעיה שכיחה בקרב נשים.

1 מתוך 3 נשים סובלת מהתופעה ברמת הפרעה משתנה.

זוהי שכיחות גבוהה יותר מיתר לחץ דם, מדיכאון או מסוכרת, שנחשבות למחלות בשכיחות גבוהה. דליפת שתן נגרמת כתוצאה מנזק לרצפת האגן.

סוגי דליפת שתן

קיימים סוגים שונים של דליפות שתן בנשים. השכיחים שביניהם, הם דליפת שתן במאמץ (50%), דליפת שתן מתוך דחיפות (20-25%) ודליפת שתן משולבת, שהיא גם במאמץ וגם מתוך דחיפות (20-30%). אין כל הוכחה מדעית על טיפול מונע למניעת דליפת השתן .


דליפת שתן במאמץ

דליפת שתן במאמץ מופיעה בסביבות גיל 50. מאופיינת בבריחת שתן בעלייה בלחץ התוך בטני כתוצאה משיעול, צחוק, הרמת משאות , פעילות ספורטיבית, יחסי מין וכו'. חשוב לאפיין את דרגת ההפרעה הנגרמת, כלומר – כמה פעמים ביום או בשבוע, ובאיזו דרגת מאמץ - שיעול קל או חזק - מופיעה בריחת השתן.

כאשר התופעה גורמת לפגיעה באיכות החיים מומלץ לפנות לטיפול. ללא ספק מרכיב הבושה משפיע על הפנייה לטיפול, וחשוב להבהיר שאל לנשים להתבייש בכך, מאחר והטיפולים יכולים לשפר את איכות חייהן.


סוגי טיפול

טיפול שמרני מורכב מתרגול שרירי רצפת האגן. הספרות הרפואית תומכת ביעילות הטיפול השמרני. הטיפול מצריך ביצוע תרגילים בני 3 חזרות, 3 פעמים ביום, כל יום ובמשך כל החיים.

נראה כי קיים קושי להתמיד בביצוע בכדי להגיע לתוצאות: נשים לא מבצעות את הטיפול לאורך זמן, כך שלאחר שנתיים רק 50-60% מהנשים מבצעות את התרגול. לכן הטיפול לאורך זמן יעיל רק ב- 50%.

טיפול ניתוחי בבריחת השתן במאמץ עבר גלגולים רבים ועד סוף המאה הקודמת היה מבוצע בגישה בטנית (Burch).

הניתוח הוא בסדר גודל בינוני עם פתיחת בטן ובעל סיבוכים לא מעטים. בתחילת המאה הנוכחית שונתה הפרדיגמה ופותח ניתוח זעיר פולשני (TVT) המבוצע בגישה נרתיקית, ללא פתיחת בטן. הוא נמשך כ-10 דקות, בהרדמה אזורית והאישה משתחררת לביתה באותו היום. כיום, לאחר 14 שנות ניסיון, הוכח שאחוזי ההצלחה הם 70-90%. הניתוח הפך לניתוח הבחירה לדליפת השתן במאמץ, והניתוח הבטני נזנח.


בחירת דרך הטיפול

על האישה לבחור בין ביצוע תרגול שרירי רצפת האגן יומיומית ולאורך כל החיים לבין ניתוח נרתיקי זעיר פולשני קצר עם התאוששות מהירה. המחקרים אכן תומכים בטיפול הניתוחי. מחקר שבדק את ההתמדה בביצוע תרגול שרירי רצפת האגן מצא שרק 55% מהנשים מתמידות עם התרגול לאחר שנתיים. מחקר נוסף חילק את הנשים לשתי קבוצות: קבוצה ראשונה החלה את הטיפול עם תרגול שרירי רצפת האגן וקבוצה שנייה, שביצעה ניתוח כטיפול ראשוני. נמצא שהנשים בקבוצה השנייה היו מרוצות יותר.

 

דליפת שתן מתוך דחיפות

דליפת שתן מתוך דחיפות מופיעה בצורה טורדנית בגילאים המאוחרים יותר. היא מאופיינת בהרגשת דחיפות למתן שתן ובחוסר יכולת להגיע לשירותים ללא דליפה. לעיתים קיימים מצבים הממחישים את התופעה כמו זרימת מים או הגעה לאזור שבו קיימים שירותים (בית).


סוגי טיפול

הטיפולים בבריחת השתן מתוך דחיפות רובם שמרניים, למשל: שינוי הרגלים - הפחתה בקפה, הרזייה, הימנעות ממאכלים חריפים וכן אימון השלפוחית (ניסיון לשלוט בדחף). קיימים גם טיפולים תרופתיים אנטיקולינרגים. הטיפול התרופתי הנו יעיל, אך בעל תופעות לואי כמו עצירות ויובש בפה, הגורמות לרב הנשים להפסיק את הטיפול תוך שנתיים.

במקרים הקשים ניתן להזריק תרופות- כמו בוטקס- לתוך השלפוחית. גם לתופעה זאת קיים טיפול ניתוחי כאשר היא מלווה בצניחת הקיר הקדמי של הנרתיק ניתן לתקן את הצניחה עם השפעה טובה גם על הדחיפות ובריחת השתן מתוך דחיפות.

בריחת שתן משולבת

הטיפול בבריחת שתן הוא שילוב בין הטיפולים השונים.

מידע נוסף בנושא מאתרים מובילים

>> דליפת שתן (מתוך אתר nrg)

bottom of page